fbpx

Blog

Descoperă blogul nostru
dezinfectia apei, dezinfectant pe baza de clor, pesta porcina
27
sept.

Pesta porcina africana

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ

Așa precum îi este și numele, pesta porcină aficană (PPA) este endemică în Africa subsahariană unde afectează în primul rând porcii sălbatici. Este una dintre cele mai periculoase boli ale suinelor fiind transfrontalieră, inclusă pe lista A a Organizatiei Mondiale Pentru Sănătatea Animală (OIE).
Pesta porcină africană este produsă de unul dintre cei mai rezistenți viruși, fiind singurul ADN arbovirus care face parte din familia Asfivirus. Este o boală virală hemoragică febrilă, extrem de contagioasă, care afectează atât porcii sălbatici cât și cei domestici.

Din pacate boala nu are vaccin și nici tratament, iar rata de mortalitate în randul porcilor domestici este de aproape 100%. Singura modalitate de stoparea răspândirii virusului, pe lângă măsurile de biosecuritate și carantină, este sacrificarea tuturor porcinelor din regiunea afectată. Animalele odată infestate, dacă supraviețuiesc, sunt purtătoare pe viață a acestui virus.

Ca răspândire, virusul pestei porcine africane are o arie destul de largă fiind prezent pe lângă Africa, în America de Nord (Caraibe), America de Sud, Europa. In ultimul timp, o prezență mai mare și o intensificare a numărului de focare a fost constatată în Europa de Est: Caucaz, Ucraina, Rusia, Belarus, Cehia, Ungaria, Romania. În Europa, virusul a mai fost prezent, dar eradicat, în mai multe state, printre care: Spania, Portugalia, Franta, Olanda și Italia cu excepția Sardiniei care este o insulă. Din august 2018 boala este prezenta și în China, care este responsabilă de jumatate din producția mondială de carne de porc.

Pesta porcină africană este greu de diagnosticat iar simptomele pot fi de multe ori atribuite și altor boli. Printre simptome se numară: febra, roșeața sau învinețirea pielii (urechi, coadă, picioare), apatia, lipsa poftei de mâncare, tulburări respiratorii și nervoase, mersul împleticit, voma, diareea, urdorile.

Transmiterea se face cu ușurinta printr-o multitudine de căi: contact direct, furaje, resturi de mâncare gătită (lături), apă, alte materiale infestate, mijloace de transport,îmbrăcăminte, precum și orice altă secreție, fluid, țesut, provenit de la un animal infestat.
Boala nu se transmite la oameni dar pierderile economice sunt extrem de importante, datorate atât mortalității ridicate a suinelor cât și a costurilor mari utilizate în eradicarea ei.

Gazda naturala a virusului PPA îl reprezintă populațiile de mistreți (diferite rase), alți porci sălbatici, căpușele din genul Ornithodoros (în Africa), dar și porcii domestici purtători ai bolii.

Virusul pestei porcine africane are o rezistență foarte mare, putând fi găsit după 6-10 zile în mediul extern (fecale de porc), după 2,5 luni în cadavre, după 1,5 ani în sângele din carnea refrigerată la o temperatura de 4C și chiar după foarte mulți ani în sângele și carnea congelată.
Măsurile de biosecuritate și igiena care se impun sunt foarte stricte. Se recomandă utilizarea regulată a detergenților și dezinfectanților după un plan de igiena foarte strict.

Kemtek Oxide 0,3% Clor este un excelent dezinfectant care poate fi utilizat atât pentru dezinfecția suprafețelor, echipamentelor dar mai ales pentru dezinfecția apei potabile. Folosind Kemtek Oxide la: igienizarea spațiilor, echipamentelor tehnice din abatoare si ferme, prepararea mancarii, igienizarea mijloacelor de transport, igienizarea echipamentului de lucru, se reduce extrem de mult riscul de contaminare și de raspandire al virusului.
Are o eficacitate de 100% împotriva microorganismelor (viruși, bacterii, spori, protozoare, fungi), elimina biofilmul si nu mai permite formarea lui. Timpul de contact necesar dezinfectiei este foarte scurt (de la 30 sec – la 10 min). Kemtek Oxide mai are marele avantaj de a actiona într-o gama larga de pH: de la 4 la 11. In prezent, Kemtek Oxide este utilizat cu succes in dezinfectia apei potabile in fermele de porci si nu numai.

Lasă un comentariu

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Nume *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...