fbpx

Apa potabila

Apa înseamnă viaţă – iar apa potabilă este una dintre cele mai valoroase resurse pe care le avem. Oamenii atenți la sănătatea lor pun astăzi mult mai mult preț pe apa potabilă, care trebuie să îndeplinească cele mai stricte standarde de igienă și calitate.

Ce este apa potabilă?

Prin apa potabilă se înțelege apa destinată consumului uman.

Aceasta poate fi:

  • orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei și indiferent dacă este furnizată prin rețea de distribuție, din rezervor sau este distribuită în sticle ori în alte recipiente;
  • toate tipurile de apă folosită ca sursă în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substanțelor destinate consumului uman.
  • apa provenind din surse locale, precum fântâni, izvoare etc., folosită pentru băut, gătit sau în alte scopuri casnice, cu condiția ca aceasta să fie tratată și să respecte parametrii indicați prin lege.

Cum tratăm apa potabilă?

Tratarea apei cu produse pe bază de clor este o etapă importantă din procesul de transformare a apei reci în apă potabilă.

Tratarea apei se realizează atât la ieșirea din uzina de tratare, cât și în diferite puncte ale rețelei de distribuție, pentru a distruge bacteriile și a evita dezvoltarea acestora. Scopul tratării sau dezinfecției este menținerea calității apei potabile pe tot parcursul ei prin rețea.

Deși această etapă este asociată deseori tratării cu substanța cloramină, o gamă largă de produse pot realiza controlul microbiologic.

Pe piața actuală există mai multe variante cu care apa potabilă se poate trata sau dezinfecta.

  • Cloramina, un produs cu putere biocidă medie, nu are efect asupra biofilmului pe suprafețe. Mecanismul de dezinfecție cu cloramină are marele dezavantaj de a produce substanțe reziduale toxice pentru consumul uman. Cloramina atacă cauciucul, duce la formarea de ciupituri pe tevile de alimetare cu apă și poate provoca Saturnism.
  • Hipocloritul de sodiu și hipocloritul de calciu sunt produse dezinfectante ieftine, dar cu potențial coroziv. Formează produși reziduali toxici de tipul trihalometanilor (THM) sau acizilor haloacetici (HAAs).
  • Clorul gazos este un alt dezinfectant puternic, cu potențial înalt de oxidare și cu putere de dezinfecție de 80 până la 200 de ori mai mare decât cloramina. Formează substanțe reziduale toxice și este puternic coroziv.
  • Kemtek Oxide® este un produs bicomponent pe bază de dioxid de Clor de 99,9% puritate, care NU formează subtanțe reziduale toxice de tipul trihalometanilor (THM) sau acizilor haloacetici (HAAs) și are un potențial coroziv redus.

Apa potabilă în centrul discuțiilor din cadrul Uniunii Europene

     În prima parte a anului 2019, Consiliul Uniunii Europene și-a adoptat poziția cu privire la propunerea de revizuire a Directivei privind apa potabilă. UE dorește astfel prin toate acțiunile să se asigure că apa de la robinet din întreaga Uniune Europeană este potabilă și sigură pentru consum.
     Principalele aspecte discutate se referă la actualizarea standardelor de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apa potabilă și procesele de monitorizare care se vor folosi pentru monitorizarea calității acesteia.
     Mai mult decât atât, se iau serios în vedere prin noi dispoziții monitorizarea calității și igienei materialelor care intră în contact cu apă potabilă. Revizuirea este un rezultat direct al primei inițiative cetățenești europene de succes „Right2Water” (Dreptul la apă).
Puteți citi articolul integral aici.

Parametri de calitate ai apei potabile

În Romania exista 2 legi care reglementeaza cu calitatea apei.

  1. Legea nr. 458 din 8 iulie 2002 privind calitatea apei potabile.
  2. Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile.

Apa potabilă se evaluează în funcție de parametri de calitate. Aceștia sunt de trei tipuri:

  • parametri microbiologici
  • parametri chimici
  • indicatori

Aici puteți consulta valorile legale admise pentru fiecare dintre ei.

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Nume *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...